Заява партії «Голос» щодо ситуації з «Північним потоком-2»

Заява партії «Голос» щодо ситуації з «Північним потоком-2»

Бездіяльність влади та недалекоглядність союзників ставлять під загрозу енергетичну безпеку України та Європи. Німеччина та Сполучені Штати погодили свої позиції щодо «Північного потоку-2». Німеччина переконана, що діє у своїх економічних інтересах, а Сполучені Штати не хочуть псувати відносини з європейськими союзниками.

Таку позицію можна зрозуміти, якби контрагентом цього проекту була не Росія. Бо володар Кремля ніколи не думає економічними категоріями, а мислить виключно категоріями геополітики та примноження своєї влади. І в цьому випадку Путін досягає мети: підрив енергетичної незалежності ЄС, удар по економічній та енергетичній безпеці України, відкриття нових можливостей для агресії проти України. Незначні та другорядні «вигоди» від цієї угоди — грошова компенсація Україні, короткострокові економічні вигоди для Німеччини та обіцянки ввести проти Росії санкції в разі агресії — аж ніяк не перекривають тих ризиків, які проект несе Україні та Європі.

Європа і США мають глибше усвідомити газові інтриги Кремля. Для цього необхідна системна робота української влади. Але, на жаль, замість системної роботи з нашими союзниками в енергетичному питанні влада була зосереджена на руйнуванні адекватного менеджменту в «Нафтогазі» та списанні боргів Фірташа. Хоча мала весь час працювати над тим, щоб переконувати американських та європейських союзників в тому рівні загроз, що несе «Північний потік-2» Україні та Європи. А говорити активно про «Північний потік-2» влада почала тільки тоді, коли наші партнери вже виробили компромісну та небезпечну для України та Європи позицію. Влада забула, що ніхто, крім нас, про національні інтереси України світу не розповість.

В цьому контексті партія «Голос» заявляє про наступне:

1.Ми закликаємо наших союзників — США та ЄС — врахувати реальні стратегічні загрози, що несе реалізація проекту «Північного потоку-2» для Європи. Проект має бути зупинено, а подальше введення в експлуатацію заблоковано. Неможливо побудувати енергетичну безпеку Європи через змови з підступним та брехливим путінським режимом. Ми в Україні знаємо, що будь який документ, підписаний Росією, не вартий паперу, на якому його написано.
2.Ми вимагаємо від Президента та Уряду зосередити свою увагу на енергетичній безпеці країни, гарантувати незалежне корпоративне управління в державних енергетичних компаніях, активно впроваджувати європейські стандарти енергетичної ефективності. Шлях до енергетичної безпеки України лежить через реформи та зменшення олігархічного впливу олігархів на енергетику!

Підписуйся на нашi

ще новини