Заява президента щодо вагнерівців викликає ще більше запитань, тепер ця справа вимагає негайного і неупередженого розслідування, — Роман Костенко

Заява президента щодо вагнерівців викликає ще більше запитань, тепер ця справа вимагає негайного і неупередженого розслідування, — Роман Костенко

Вчора Володимир Зеленський сказав, що операція по вагнерівцях таки була. Ця його відповідь прямо протилежна всім попереднім заявам Офісу президента. І вона тільки посилила необхідність створення ТСК по цій справі й неупередженого розслідування, прокоментував секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки​, депутат фракції «Голос» Роман Костенко.

«Ще рік тому ми заявили, що ця спецоперація була, але влада досі приховувала правду. Керівник ОП навіть заперечував це. А тепер особисто президент підтверджує існування такої операції. Таке відчуття, ніби факт проведення спецоперації довелось визнати через суспільний резонанс. А до того просто замітали сліди свого провалу», — коментує нардеп «Голосу».

Зараз в Офісі хочуть перекласти всю відповідальність за проведення цієї спецоперації на міжнародних партнерів, зазначає Роман Костенко. Проте за правилами спецслужб й елементарної дипломатії так не робиться. По суті, людей, які хотіли допомогти Україні затримати наших ворогів, зараз звинувачують в тому, що вони хотіли нас використати для цієї спецоперації, зазначає він.

«Члени ПВК «Вагнер» в першу чергу були потрібні нам, оскільки вони воювали проти нашої країни, а не наших партнерів, яких звинувачують в ОП. Затримання вагнерівців було б вагомим доказом військової присутності збройних сил Росії на Донбасі», — каже Костенко.

З інтерв’ю Володимира Зеленського не зовсім зрозуміло, коли саме він звонив Олександру Лукашенку. Після того, коли «вагнерівців» затримали, чи перед цим, передаючи відповідну інформацію? А це важливо знати, певен депутат.

Для того, щоб знизити градус напруги і виправдати свої дії президент навів приклад тяжких наслідків та ізоляції для Білорусі після посадки літака з опозиціонером Протасевичем. Однак тут виходить плутанина. Це зовсім інші речі. Одна справа — посадити літак, на борту якого терористи і екіпаж, та країни знають про операцію. Інша — викрасти літак, щоб затримати опозиціонера.

«У підсумку, суспільство таки отримало важливу інформацію. Однак тепер владі доведеться відповідати на запитання, які витікають із цієї заяви. Розслідування необхідно провести терміново. Однак створена «Слугами народу» ТСК досі не почала роботу, а депутатів з опозиційних політичних сил до її складу так і не включили, хоча обіцяли це зробити і першочергово розслідувати саме зрив цієї спецоперації. Тепер потрібно знову розпочинати боротьбу за правду», — резюмує Роман Костенко.

Підписуйся на нашi

ще новини