Зменшення перевірок і податкового тиску — реальна допомога бізнесу від держави, — Ярослав Железняк

Зменшення перевірок і податкового тиску — реальна допомога бізнесу від держави, — Ярослав Железняк

Щоб полегшити бізнесу життя, слід зменшити або автоматизувати перевірки органів контролю і знизити податкове навантаження. Наприклад, мораторій на перевірки бізнесу під час локдауну не призвів до катастроф, зазначив голова парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Певний бізнес можна спокійно не перевіряти. Це стосується малого бізнесу передусім. Я особисто під час карантину був автором норми про мораторій на перевірки. І нічого страшного тоді не сталося: всі працювали, непогано сплачували податки в держбюджет і ніякого масового отруєння чи пожеж не було. Це ще раз доводить: багато перевірок — не спосіб контролю якості або безпеки, а спосіб заробляння чиновниками грошей», — наголошує народний депутат.

На думку Ярослава Железняка, певні перевірки можна перевести в автоматичний режим для усунення людського фактору за аналогією автоматичного контролю швидкісного режиму на автошляхах.

«Автоматизувати все, що можна. Чудовий приклад — камери на дорогах, які фіксують швидкісний режим. Коли камера фіксує перевищення, ніхто не скаржиться, що поліція чи даїшники вимагають грошей і ніхто з кущів не вискакує», — говорить голова фракції «Голос».

Стосовного тіньового ринку праці, то і його подолати нескладно, переконаний нардеп. Достатньо зменшити податкове навантаження на підприємця і йому стане вигідно тримати найманих працівників у штаті.

«Чому багато людей працюють в тіні і отримують зарплату в конвертах? Тому що неможливо підприємцю платити нормальну зарплату з таким рівнем навантаження податків на працю, який становить 40%. І коли влада популістично піднімає мінімальну зарплату, то підприємцю залишається або працювати в збиток, або оформлювати працівника в тіні. Логічно було б зменшувати податкове навантаження на працю, щоб підприємцю вигідно було тримати людину в штаті. Навіть зменшення податкового навантаження до 30% призвело би до збільшення офіційно оформлених в штат працівників», — підсумовує нардеп.

Підписуйся на нашi

ще новини