Змусити росію платити за війну — використати її заморожені кошти на українську оборону, — Кіра Рудик

Змусити росію платити за війну — використати її заморожені кошти на українську оборону, — Кіра Рудик

Західна допомога для оборони України і протидії російській агресії — критично важлива для нашої держави. Однак також зрозуміло, що для партнерів виділяти такі кошти складно, надто — пояснювати своїм громадянам, чому так довго слід підтримувати Київ. І тут є вихід — заморожені російські активи, які можна скерувати саме на допомогу Україні. Так вважає народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Нині ЄС напрацьовує різні варіанти того, як системно допомагати Україні. Говорять про спеціальний фонд чи інші способи виконання безпекових угод, які підписує президент Зеленський. Однак виникає питання, як це все фінансувати?», — наголошує народна депутатка.

Поки єдина логічна відповідь — заморожені активи рф. Вже є рішення про використання доходів з цих коштів і надання Україні кредиту, але цього недостатньо.

«Збільшення таких видатків на допомогу Україні може бути політично складно. Ми це розуміємо. Саме тому повертаємось до питання, як фінансувати збройну допомогу Україні, відповідь може бути лише одна — зробити, щоб заплатила росія.

Часи, коли санкції діють повільніше, ніж мали б, потребують своєчасних рішень. Тому конфіскація активів рф може бути базою для фонду безпеки, з якого країни зможуть допомагати нам», — пропонує лідерка «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини