Звернення комітету ВР до КС щодо Тупицького нічого не дасть, — Сергій Рахманін

Звернення комітету ВР до КС щодо Тупицького нічого не дасть, — Сергій Рахманін

Звернення до Конституційного Суду щодо перебування пана Тупицького на посаді судді КС та голови КС, ухвалене сьогодні парламентським комітетом з нацбезпеки, оборони і розвідки, є спробою боротися з недотриманням законодавства за допомогою недотримання законодавства і не матиме жодного корисного ефекту.

Представники фракції «Голосу» утрималися при голосуванні, оскільки подібне звернення виходить за межі компетенції профільного комітету, чітко окреслену Конституцією, законами про статус народного депутата України й про комітети Верховної Ради та регламентом ВР.

Пряма мова Сергія Рахманіна, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, члена комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Не є питанням те, що посада голови КС є чутливою і важливою. Не є питанням, що з огляду на певні публікації у ЗМІ до пана Тупицького мають бути питання у відповідних правоохоронних органів. Не є питанням те, що з точки зору моральних якостей до пана Тупицького є величезна кількість питань. Але кожен має діяти в спосіб, передбачений Конституцією і чинним законодавством.

Не може ЖЕК рекомендувати Президенту призначати начальника Генерального штабу. Не може РНБО рекомендувати ВРП звільняти чи залишати на посаді суддю. Так само і профільний безпековий і оборонний комітет ВР не має права звертатися до КС розглянути питання про високі моральні якості чи їх відсутність у судді КС.

Кожен має займатися своєю справою. Тому що боротися з недотриманням законодавства за допомогою недотримання законодавства — це лікувати подряпини ампутацією.

Хотілося б, щоб це питання отримало продовження. Щоб ситуація, яка склалася навколо КС, була предметом глибокого розгляду і призвела до можливих змін до Конституції чи, щонайменше, до закону про КС. Певні запобіжники, які б не дозволяли свавілля з боку КС, повинні бути ухвалені.

Підписуйся на нашi

ще новини