Закон «Голосу» про кисневі станції необхідно ухвалити до початку чергової хвилі пандемії, — Олександр Лінчевський

Закон «Голосу» про кисневі станції необхідно ухвалити до початку чергової хвилі пандемії, — Олександр Лінчевський

«Голос» розробив та відстояв у Верховній Раді законопроект 5460 про кисневі станції. Документ ухвалили у першому читанні. Вкрай важливо, щоб він зрештою вступив в силу. Про це заявив кандидат медичних наук, депутат партії «Голос» в Київміськраді Олександр Лінчевський.

«Всі опорні лікарні мають бути обладнані потужними кисневими станціями, щоб рятувати життя якомога більшої кількості хворих. Ми закликаємо до цього вже четвертий місяць поспіль. На обрії чергова хвиля пандемії, тому це питання стає все гостріше. Обладнання лікарень кисневими станціями дозволить підготуватися до наступних хвиль коронавірусу та забезпечить киснем реанімаційних пацієнтів і після епідемії», — зазначив Олександр Лінчевський.

Уряд наводить багато цифр про те, скільки в лікарнях місць з підведеним киснем. Але найчастіше це про концентратори, які подають низькопотоковий кисень, каже депутат. А для важкохворих потрібен високий потік кисню. Потужність концентратора — 10 літрів кисню на хвилину, тоді як потреба тяжкого пацієнта з ковідом може сягати 30 літрів на хвилину і більше.

«Високопотоковий кисень лікарні можуть отримувати з рідкого кисню чи від кисневих станцій, яких майже немає в лікарнях. Перевага кисневої станції у тому, що така станція повністю незалежна, адже виробляє кисень з навколишнього повітря», — пояснив Лінчевський.

На жаль, за рік влада не зробила системних кроків, щоб вирішити цю проблему. В більшості лікарень, через рік після початку пандемії, кисневих станцій так і немає, резюмує депутат.

Команда «Голосу» розробила власний законопроект, яким пропонує виділити фінансування для встановлення кисневих станцій в усіх опорних лікарнях України. Нині він ухвалений у першому читанні. Документ необхідно ухвалити за основу і в цілому, як тільки парламент візьметься за роботу, адже чергова хвиля пандемії очікується вже восени.

Підписуйся на нашi

ще новини