Без захисту та інструкцій. Як у клінічній лікарні швидкої допомоги у Львові захворіла майже сотня медиків

Без захисту та інструкцій. Як у клінічній лікарні швидкої допомоги у Львові захворіла майже сотня медиків

У Львові спалах COVID-19 в лікарні швидкої допомоги. Вже захворіли 90 медиків, ще частина перебуває вдома на самоізоляції, чекаючи результатів ПЛР-тестів. Зараз в закладі критично бракує лікарів, які можуть працювати. Такий спалах стався через те, що медики не мали і досі не мають достатньо засобів індивідуального захисту. Крім того, ніхто їх не підготував до роботи в умовах пандемії, оскільки лікарня не опорна.

Частину проблем могло б вирішити включення лікарні до переліку закладів, які надають допомогу хворим з COVID-19. Це дало б можливість підписати контракт з НСЗУ, створити «чисту» та «брудну» зони, як це є в опорних лікарнях. Це також би дозволило забезпечити лікарню достатньою кількістю засобів індивідуального захисту та платити лікарям обіцяні 300% надбавки. Вчора на засіданні уряд пообіцяв включити лікарню до переліку закладів, що надають допомогу хворим з COVID-19, але тексту постанови, традиційно, досі немає.

Такими діями уряд залишив Львівщину та інші регіони сам на сам у боротьбі з пандемією. При тому, що саме місцеві бюджети фінансово взяли на себе боротьбу з коронавірусом — з державного бюджету станом на зараз витрачено на сотні мільйонів менше. Саме місцеві бюджети в багатьох регіонах виплачують 300% доплати лікарям, хоча МОЗ пообіцяв, що гроші мали бути ще в середині травня.

При цьому через карантин грошей в місцевих бюджетах стає все менше — за січень-квітень вони недоотримали 11 мільярдів гривень. Саме тому депутати «Голосу» зареєстрували законопроект, що відновлює справедливість і пропонує до кінця цього року збільшити кількість грошей, які отримують місцеві громади, залишивши їм додаткові 5% податку на доходи фізичних осіб. Це допоможе місцевому самоврядуванню ефективніше боротись з коронавірусом та втриматись на плаву під час економічної кризи.

Народні депутати «Голосу» з Львівщини вимагають у МОЗ негайно включити лікарню швидкої допомоги в список тих, які працюють з хворими на COVID-19. Водночас забезпечити лікарів необхідною кількістю засобів захисту, а також виплатити обіцяні 300% надбавки.

Підписуйся на нашi

ще новини