«Голос» подав законопроєкт про ув’язнення за брехню в деклараціях

«Голос» подав законопроєкт про ув’язнення за брехню в деклараціях

Коротко: Депутати фракції «Голосу» внесли до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає повернення ув’язнення за великую брехню в електронних деклараціях, а також — за умисне неподання декларацій, за яким корупціонери приховують незаконні статки.

Детально: Законопроєкт «Голосу» виправляє недоліки компромісного закону про повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, який 4 грудня ухвалила Верховна Рада і сьогодні підписав Президент.

Зокрема, законопроєкт додає недостовірне декларування та неподання декларації до переліку корупційних правопорушень у Кримінальному кодексі та передбачає суворіші санкції за них — аж до 2 років позбавлення волі.

Найсуворіше покарання передбачене як за умисне недостовірне декларування на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — понад 4,5 млн грн, так і за умисне недекларування.

«Голос» сподівається на підтримку законопроєкту з боку парламентської більшості та Офісу Президента, які неодноразово висловлювали підтримку ідеї посилити відповідальність за приховування чиновницьких статків аж до ув’язнення.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, заступника голови партії «Голос», першого заступника голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— Сьогодні Президент Володимир Зеленський, — незважаючи на свої голосні заяви про те, що корупціонерів треба садити, незважаючи на маніпулятивні опитування під час виборів, де він питався, чи потрібно корупціонерів садити довічно, — підписав закон, який, фактично, дає можливість уникнути будь-якої відповідальності за брехню деклараціях майже на 9 мільйонів гривень. Це, на хвилинку, ціна двох мерседесів екстракласу.

В того, хто приховав таку інформацію, у чиновника, який має підстави приховувати володіння такими двома автомобілями, досить широкий вибір для уникнення відповідальності.

Перше — це дієве каяття: визнав провину, визнав, що це була помилка, покаявся — і наш найгуманніший суд у світі позбавить будь-якої відповідальності. Друге — це невеликий штраф в районі 51 тис. грн, який не становить, фактично, і 10% від прихованої корупціонером суми. Звісно, для власника прихованих двох машин екстракласу це — смішні гроші. Ну, а якщо дуже не повезе і наша гуманна судова система не стане на сторону чиновника чи він просто не поділиться, найгірше, на що він може очікувати, — це обмеження волі. Такий собі робітничий гуртожиток, який нічого спільного з ув'язненням не має.

Всі ці помилки виправляє законопроєкт «Голосу». По-перше, ми повертаємо у поняття злочину велику брехню в деклараціях, починаючи з 4,5 мільйонів, що дає можливість детективам НАБУ його ефективно розслідувати. Ми позбавляємо можливості звільняти від відповідальності на підставі дієвого каяття. Ми пропонуємо, щоб перспектива ув'язнення була не лише за брехню, а й за умисне неподання декларації. Бо чиновник в принципі, опинившись перед загрозою отримати реальний строк за приховані статки у поданій декларації, може просто не подати її та відбутися штрафом.

Ми дуже сподіваємося, що отримаємо підтримку більшості, зокрема і Офісу Президента, які активно говорили про те, що ті, хто брешуть, ті, хто приховують статки, мають відповідати по закону аж до ув'язнення.

Законопроект зареєстрований, сподіваємося на його розгляд та прийняття вже наступного місяця.

Підписуйся на нашi

ще новини