Конфлікт з експертами МОЗ є ознакою повернення до старих політик, і це необхідно зупинити – партія «Голос»

Конфлікт з експертами МОЗ є ознакою повернення до старих політик, і це необхідно зупинити – партія «Голос»

Партія «Голос» наполягає на якнайшвидшому проведенні спеціального засідання комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Там буде заслухано керівництво Міністерства охорони здоров’я, керівників директоратів та державних експертів, які працюють в міністерстві, і отримали посади на відкритих конкурсах та в рамках програми реформування державної служби.

«Сигнал від команди держслужбовців у МОЗ в публічній площині може бути свідченням порушення новим керівництвом принципів адміністративної реформи. Згортання реформи держслужби та переведення її у режим «ручного управління» державними інституціями – це загроза державності. Професіонали на посадах у директоратах повинні забезпечувати сталість політик. Саме вони – вартові продовження реформ. Знищення нових паростків професійної держслужби призведе до цементування старих «еліт» у владі, позбавить Україну ще одного флангу підтримки міжнародної спільноти», – заявив народний депутат України, член фракції “Голосу” в парламенті та заступник голови профільного комітету Роман Лозинський.

Партія також нагадує, що категорично виступала проти ухвалення закону №1066 про державну службу, який надає надмірні повноваження у звільненні фахівців. Депутати фракції неодноразово публічно застерігали урядовців від спокуси використовувати ці повноваження для розправи над державними експертами та представниками реформованих директоратів, покликаних зберегти інституційну пам’ять при проведенні реформ.

«Ми також обов’язково піднімемо це питання під час презентації програми дій уряду, яку Верховна рада України очікує вже тривалий час. Позиція щодо захисту реформованих директоратів повинна бути представлена в ній чітко та недвозначно – ми не можемо дозволити повернення старих політик, коли фахівців у мінстерствах звільняли через бажання мати «керованих людей» замість незалежних експертів», – зауважив Роман Лозинський.

У партії зазначають, що потреба у прогресі та швидкості реформ не має стати прикриттям для поділу влади серед «своїх».

Трансформація системи охорони здоров’я має продовжуватися. І саме державні службовці, набрані на відкрити конкурсах, є запорукою подальшого реформування галузі. Звільнення фахівців міністерства охорони здоров’я, які працювали від початків реформи, буде прямо свідчити про недотримання обіцянок новим керівництвом і по сумі згортанням розпочатих реформ галузі.

Підписуйся на нашi

ще новини