Не час закручувати гайки: Кіра Рудик про перехід до стимулюючої економічної політики

Не час закручувати гайки: Кіра Рудик про перехід до стимулюючої економічної політики

Як тільки минув перший шок від повномасштабного вторгнення росії, в бік українського бізнесу почали лунати провокативні заяви. Про необхідність  частіших перевірок, скасування пільг і про недолуге державне регулювання, яке і стало головною причиною дефіциту критично необхідного пального. Настав час розібратися, що робити з економікою та бізнесом у час війни. Адже просте закручування гайок не спрацює, пише голова партії «Голос» Кіра Рудик у своєму блозі. 

«Активна війна не звільняє нашу державу від необхідності будувати і розвивати життєздатну та гнучку економічну систему. Наша економіка має витримувати будь-які виклики часу, в тому числі війну. Не тільки в короткостроковій перспективі, але й в подальшому протистоянні з росією. Всі ресурси країни — і державної системи, і економіки, і кожного з нас — мають працювати на спільну перемогу.

В гармонії та з урахуванням інтересів і становища один одного. Держава не повинна витискати останні краплі життя з економіки. Економіка має працювати та платити податки в розумних рамках. Суспільство — з розумінням ставитися до складних обставин, в яких ми всі живемо», — наголосила Кіра Рудик.

Не йдеться про те, що саме зараз потрібно проводити радикальні економічні перетворення чи працювати над післявоєнним «економічним дивом», підкреслила лідерка партії. Але саме зараз час планувати та декларувати принципи майбутньої політики — політики, яка забезпечує економічний розвиток України. Крім того, окремі елементи цієї політики, які можливо впровадити сьогодні, треба впроваджувати. 

Мова про політику економічної свободи, інвестиційної привабливості та побудови комфортної інфраструктури для розвитку економіки у майбутньому. Для перемоги над росією потрібні не тільки податки, але й працююча вже зараз економіка.

«Якщо недолуга політика вб'є економіку, яка і так страждає від війни, через півроку  ніяких податків не буде взагалі. Для того, щоб після перемоги відновити країну, стимули для розвитку потрібно не згортати, а конструктивно плекати. І не можна руйнувати довіру підприємців та інвесторів до держави під приводом «потреб воєнного часу».

Вже на наступний день після перемоги ми матимемо справу з багатьма викликами: повернути мільйони українців додому, відновити старі робочі місця, створити сотні тисяч нових робочих місць. А також швидко відновити всю критичну та соціальну інфраструктуру. І тут не можна розраховувати ВИКЛЮЧНО на західну допомогу», — підкреслила Кіра Рудик. 

Саме тому треба не добивати бізнес хибною логікою бюджетоцентризму, а там де держава може допомогти — треба допомогти. Бо не можна розорити тих, хто створює додану вартість. Звичайно, необхідний баланс між підтримкою короткострокової боєздатності та нарощуванням ресурсів у середньостроковій перспектив. Тож, не треба підвищувати податки під найблагороднішими приводами. 

Не можна витискати останні соки з бізнесу та позбавляти економіку перспектив відновлення.  Не варто вводити нові норми регулювання та нові невмотивовані перевірки. Не потрібно впроваджувати державне регулювання цін. 

Натомість, варто спрощувати адміністрування податків. Працювати над впровадженням автоматичної системи сплати податків. Зменшувати регулювання, перелік ліцензій та необхідних дозволів для всіх без виключення галузей економіки.  Україна демонструє велику спроможність до діджиталізації навіть під час війни. І в першу чергу це має стосуватися зараз спрощення всього, що пов'язане з економічною активністю. 

Підписуйся на нашi

ще новини