Погоджений комітетом ВР проект бюджету залишився несправедливим і нереалістичним, — Володимир Цабаль

Погоджений комітетом ВР проект бюджету залишився несправедливим і нереалістичним, — Володимир Цабаль

Профільний бюджетний комітет Верховної Ради нарешті сьогодні (11 квітня) погодив зміни до державного бюджету на поточний рік.

Висновок з засідання комітету – реальних змін на краще не варто очікувати. Більше того, запропонований варіант бюджету-2020 неможливо виконати. Запропонована схема доходів та видатків, базується на тому, що Україна обов’язково отримає фінансову допомогу від Міжнародного валютного фонду.

Проте ключовою вимогою усіх міжнародних фінансових організацій, і МВФ зокрема, до нашої влади є прийняття «антиколомойського» закону, який дозволить залишити у державній власності найбільший банк.

Проте на голосування під час позачергового засідання Верховної Ради, яке відбудеться у понеділок, 13 квітня, винесений лише державний бюджет, без закону про банки, як наполягав «Голос».

Пряма мова Володимира Цабаля, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретаря комітету з питань бюджету:

— Деякі вимоги «Голосу» вдалося відстояти.

У проекті повернули ще 500 млн на субвенцію програми «Спроможна школа» – це гроші, які йдуть на найменш оснащені школи у сільських регіонах. Було повернуто 101 млн з 300 млн, які забрали з фінансування підвищення кваліфікації лікарів.

Декілька програм у сфері культури були відновлені – до 400 мільйонів збільшили фінансування Українського культурного фонду, до 100 мільйонів – Українського інститут книги, 135 мільйонів підуть на заходи у сферах культури і мистецтва, а також охорону культурної спадщини.

Але все ж цього дуже мало, і культура і освіта недофіансована. Натомість залишили дві програми, доцільність яких під сумнівом.

4 мільярди підтримки сільськогосподарським виробникам – гроші, якими держава часто дотувала і так прибуткові агрохолдинги олігархів, а не фермерів, які цього потребують.

А програму фінансування «реструктуризації вугільної галузі» знову збільшили на 1,6 мільярди. Це програма, яка викликає дуже багато питань. В ній було 2 мільярди гривень, стало 3,6. У минулі роки ця програма ніколи не досягала результату, а тут, перед кризою її ще збільшують.

Підписуйся на нашi

ще новини