Пропонована керівником СБУ «реформа» — шлях до посилення контролю над опозицією та громадськими активістами, — заява Романа Костенка

Пропонована керівником СБУ «реформа» — шлях до посилення контролю над опозицією та громадськими активістами, — заява Романа Костенка

Учора керівник СБУ Баканов висловив дуже небезпечну пропозицію, називаючи її «реформою спецслужби». В рамках «реформи» він пропонує надати президенту повноваження самостійно визначати обсяг функцій Служби та створювати у складі СБУ підрозділи, які ці функції виконуватимуть (так звана «гнучка система СБУ»). Про це заявив народний депутат України, член фракції «Голосу» в парламенті Роман Костенко.

«Фактично, Служба хоче надати президенту одноосібне право збільшувати власні функції. Це при тому, що справжня реформа передбачає протилежне — позбавлення СБУ невластивих завдань, зокрема контролю над бізнесом. Саме це, до речі, перебачає законопроект «Голосу», який ми зареєстрували та презентували на початку тижня.

Натомість пропозиція Баканова — черговий наступ на конституційні принципи розподілу повноважень між різними гілками влади. Президент зможе за власним бажанням збільшувати штат і структуру СБУ, втручатися у будь-які процеси, обґрунтовуючи це необхідністю забезпечення державної безпеки.

Особливо це небезпечно після прийняття закону про скасування недоторканності народних депутатів України та спроби введення партійного імперативного мандату. Президент зможе через контрольовану СБУ здійснювати тиск на будь-якого народного обранця в найрізноманітніший спосіб: блокувати діяльність опозиційних партій чи громадських рухів, чинити тиск на комерційні структури, які підтримують опозиційні партії, аж до фізичного блокування особливо активних політиків», — заявив Роман Костенко.

«Керівництво СБУ виправдовує необхідність збереження підрозділів по боротьбі з корупцією, організованою та економічною злочинністю, необхідністю протидіяти тероризму та торгівлі наркотиками. Однак підрозділи, які планувалося скоротити, ніколи не здійснювали боротьбу з тероризмом. У 2014 році у складі ГУ КЗЕ СБУ існував один відділ з протидії фінансуванню тероризму, який у подальшому був ліквідований. Основну діяльність з протидії тероризму у складі СБУ здійснюють Департамент захисту національної державності та Антитерористичний центр при СБУ. Що ж до контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів — то розслідування цих злочинів давно мало бути передано Національній поліції, яка бореться з рештою злочинів у цій сфері.

Принцип «гнучкої системи СБУ» фактично скасовує усі напрацювання реформ системи правоохоронних органів, унеможливлює незалежну їх діяльність, а також руйнує авторитет України перед західними партнерами та міжнародними організаціями, які надавали допомогу в реформуванні правоохоронної галузі України», — говорить Роман Костенко.

Партія також наголошує, що висловлена керівництвом СБУ позиція різко протирічить частині 22 статті 85 Конституції України, в якій сказано, що виключно до повноважень Верховної Ради України належить затвердження загальної структури, чисельності, визначення функцій Служби безпеки України, Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також Міністерства внутрішніх справ України.

Підписуйся на нашi

ще новини