Росія має заплатити: створення Нацагентства з подолання наслідків агресії РФ підтримав комітет з нацбезпеки

Росія має заплатити: створення Нацагентства з подолання наслідків агресії РФ підтримав комітет з нацбезпеки

Коротко: Сьогодні комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки одноголосно підтримав за основу ініційований «Голосом» законопроєкт про створення Національного агентства з питань подолання наслідків агресії РФ. Цей орган має підрахувати завдані Україні збитки і сформувати консолідовану претензію до держави-агресора.

Детально: Нацагентство з подолання наслідків агресії РФ — це необхідний політико-правовий інструмент для того, аби на міжнародній арені Україна могла говорити про збитки від російської агресії не лише мовою емоцій, а й твердою мовою цифр. Мета — зрештою отримати відшкодування цих збитків.

Відповідний законопроєкт 3057, який подала депутатка «Голосу» Леся Василенко, фактично об’єднав парламент.

«Голос» дякує за співпрацю і слушні зауваження колегам-парламентарям, Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Міністерству закордонних справ. Сподіваємось, що спільними зусиллями ми зможемо створити ефективний орган.

Пряма мова

Леся Василенко, авторка законопроєкту, депутатка фракції «Голос» у Верховній Раді, членкиня Постійної делегації ВР у ПАРЄ:

— Рішення створити Нацагенство з репарацій було єдино правильним. Оскільки ганебно, що досі, на восьмому році протистояння російській агресії, ніхто в державі не знає, скільки конкретно збитків завдала Російська Федерація Україні.

Президент України висловлює сподівання, що ті 10 млрд доларів, в які умовно оцінюються втрати України внаслідок війни, мають повернутись у формі інвестицій від міжнародних фондів та українського великого бізнесу. Але ця цифра є занадто абстрактною та необґрунтованою, щоби бодай комусь було цікаво допомагати Україні.

Більше того, не міжнародний бізнес та не український завдавав Україні збитки. Їх завдала Росія — своїми танками та «Градами». Росія і має заплатити.

Чи це станеться зараз, чи через рік або 10 років — дійсно є питанням. Але для того, щоб мати шанс відновити справедливість і отримати компенсацію, Україна повинна знати точну цифру збитків. Наш обов’язок і право — порахувати все, що ми втратили за роки російської агресії після відновлення українських кордонів.

Репарації є міжнародним механізмом, практика якого є універсальною: держава-порушник має сплатити шкоду за свої порушення.

Рахувати маємо все: понівичені українські землі, очищення територій від мін і снарядів, втрачені життя наших військових, тягар, який лежить на плечах українців через військовий збір, військовий податок, необхідність виділяти колосальні бюджети на утримання армії, яка стоїть на захисті наших кордонів, видатки на медичну та соціальну допомогу наших ветеранів.

Такий «калькулятор» має працювати аж доти, доки російські танки не залишать українські території.

«Голос» відстоюватиме просування законопроекту про створення Нацагентства з репарацій та сподівається на одноголосну підтримку парламенту.

agression_russia-02.png agression_russia-03.png

agression_russia-04.png

Підписуйся на нашi

ще новини