Рятуємо децентралізацію  — влада дослухалася до вимог «Голосу»

Рятуємо децентралізацію — влада дослухалася до вимог «Голосу»

Влада дослухалася до закликів «Голосу» і відкликала постанову про укрупнення районів. Народні депутати, як ми й наполягали, спершу розглянуть зміни до бюджетного кодексу і заберуть фінансові ресурси в районів. Так районні ради і райдержадміністрації не зможуть контролювати громади. Якщо цього не зробити це поставить хрест на реформі децентралізації.

Верховна Рада, завершуючи реформу децентралізації має дослухатися не до Офісу президента, який шукає способи контролювати регіони на випадок програшу на місцевих виборах, а чути людей. Тих, які сьогодні приїхали під стіни Верховної Ради, аби не допустити згортання децентралізації.

Пряма мова Романа Лозинського, народного депутата фракції «Голосу», першого заступника голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

— Верховна рада зняла з розгляду постанову про утворення та ліквідацію районів. Спершу будуть голосувати зміни до бюджетного кодексу. І це добра новина, тому що це перший крок для того, аби не утискати громади. І не маніпулювати громадами з районного рівня, розподіляючи ресурси в Офісі президента, залишаючи все під контролем у Києві.

Але чи цього буде достатньо? Конституцію все одно не встигнуть змінити, щоб забрати районні ради. Тому це лише часткова перемога. І розслаблятися точно не можна. Але це — перший важливий крок до нормальної децентралізації та місцевих виборів.

Підписуйся на нашi

ще новини