Щоб переламати хід війни, нам необхідні тижні злагодженого навчання й оборони, — Сергій Рахманін  

Щоб переламати хід війни, нам необхідні тижні злагодженого навчання й оборони, — Сергій Рахманін  

Важке озброєння від західних партнерів надходить вже упродовж кількох тижнів. Процес зрушився після доленосної зустрічі у Рамштайні 26 квітня, коли стало зрозуміло, що постачання зброї буде поставлене на потік. Але для того, щоб опанувати нове озброєння, нам потрібен час. Іноді — години, іноді — місяці. Йдеться про навчання не двох чи десятка воїнів, а тисяч. До того ж, сам по собі будь-який зразок озброєння, навіть новітній і сучасний, дає максимальну користь лише тоді, коли використовується у комплексі, зауважив народний депутат від фракції «Голос» Сергій Рахманін.

«Для ефективного контрнаступу має взаємодіяти авіація, артилерія і розвідка. Коли система управління війною, бойовими діями, використанням зброї, систематизована і доведена до автоматизму, вона дає максимальний ККД. Для того, щоб навчитися цьому, щоб це опанував особовий склад і командири, щоб все це працювало, як годинник, потрібен, на жаль, час. А його у нас обмаль. Ми не маємо можливості закрити двадцять бригад на полігоні і вчити їх працювати на цьому озброєнні,  злагоджувати дії. Усе це зараз робиться під вогнем противника. Не просто в умовах наближених до бойових, а реально в бойових», — пояснив Сергій Рахманін.

Війна — це дуже жорстка річ, тому втрати відбуваються щоденно. На жаль, їх несе не тільки ворог. І в озброєнні, і в бойовій техніці. Відчути реальні результати від постачання важкої західної зброї ми зможемо, у кращому випадку, через 3-5 тижнів, додав народний депутат. 

Для ЗСУ дуже важливо втримати позиції протягом найближчих тижнів, наголосив він. У першу чергу — на Донбасі. Для того, щоб ті бійці, які зараз інтенсивно проходять навчання, встигли опанувати зброю та пройти вишкіл, щоб використовувати її ефективно. І для того, щоб певна частина озброєнь все ж встигла надійти до України, її встигли розподілити і відправити на місця проведення бойових дій. 

Підписуйся на нашi

ще новини