У владі мають бути люди, які вміють говорити «Ні!», — Святослав Вакарчук про зміну уряду та позицію «Голосу»

У владі мають бути люди, які вміють говорити «Ні!», — Святослав Вакарчук про зміну уряду та позицію «Голосу»

При виборі людей до уряду не можна керуватися лише тим, чи лояльні та зручні вони для президента та владної більшості. Справжні зміни мають починатися зі зміни філософії влади, а не з заміни міністрів на обличчя з минулої влади.

Головними критеріями для відбору людей у владу мають бути бажання відстоювати державні інтереси, професіоналізм, власна позиція та готовність за неї боротися.

Про це сьогодні в кулуарах Верховної Ради заявив Святослав Вакарчук.

Пряма мова Святослава Вакарчука, голови партії «Голос»:

– Безумовно, зміни потрібні. Але нам потрібні справжні зміни. Зміни ставлення до влади. Коли влада служить людям, а не «лідерам». А ми натомість отримуємо зміну одних облич на інші. При цьому «іншими» чомусь стають люди з упряжки колишніх президентів: Ющенка, Януковича, Порошенка.

Це не те, що люди хотіли на виборах, їм треба нові політики, а не люди минулого. Не можна підбирати до влади за принципом лояльності, зручності. У владу мають йти люди, для яких державні інтереси на першому місці, які вміють говорити «Ні».

Списку кандидатів на посади в уряді до кінця не знає ніхто. В тому числі – депутати монобільшості, які мають за цей уряд голосувати. Тому ми маємо декілька чітких вимог.

Перше. Потрібне поіменне голосування за уряд. Вони мають всі вийти і розказати свою програму, щоб і ті, хто будуть за нього голосувати, і український народ почули, з ким вони матимуть справу.

Друге. Дуже важливо, щоб ми сьогодні не забули про силові структури. Питання правоохоронних органів та ситуації в них є питанням номер один. Ми вимагаємо, щоб порядок денний був змінений, і спочатку ми розглядали ситуацію в силових структурах в контексті того, що зараз збираються відправити у відставку генпрокурора. Ми застерігаємо, що будь-які конституційні і незаконні зміни, в тому числі посадових осіб, ніколи не повинні відбуватися під куполом Верховної Ради.

Питання не в прізвищах, питання в підходах. В уряді повинні бути люди, в яких є власна, чітко артикульована позиція. Які кажуть: «На цьому стою!», незалежно від того, що думає президент, незалежно від того, яка політична кон’юнктура. Вони мають казати: «Це моя позиція, і я на ній стою! Якщо більшість з цим згодна, я готовий робити і працювати, брати на себе відповідальність. Якщо більшість не згідна, я йду у відставку». Більшість демократій світу і розвинутих країн мають одну просту річ: будь-яка особа, якщо вона порушує правила, гласні чи негласні, інституційні чи моральні – рано чи пізно несе за це політичну відповідальність і йде у відставку, програє вибори або йде з посади. Нам потрібно дійти до цього самого. Ми не будемо голосувати за цей уряд.

Підписуйся на нашi

ще новини