Віялові відключення електрики цієї зими цілком можуть стати реальністю, — Інна Совсун

Віялові відключення електрики цієї зими цілком можуть стати реальністю, — Інна Совсун

Президент з гордістю заявляє про штучне стримування ціни на комуналку для домогосподарств в Україні. Хоча раніше він підписав Меморандум про співпрацю з МВФ, у якому йдеться про зобов'язання не вводити жодного обмеження цін на газ і гарантувати, що оптові ціни визначатимуться на прозорому та ефективному ринку. Так само разюче відрізняються заяви Зеленського про стабільність в енергетиці та реальне життя. Ця популістична, так звана «стабільність» насправді загрожує українцям віяловими відключеннями електрики. Про це заявила народна депутатка фракції «Голос» Інна Совсун.

«Ми в глибокій енергетичній кризі. Станом на сьогодні, запаси вугілля на ТЕС — а вони виробляють чверть всієї електроенергії — вдвічі менші за ліцензований обсяг. Тобто — менше за абсолютний мінімум, необхідний для нормальної роботи станцій.

Усього Україна має 388 тис. тонн вугілля — а це в 4 рази менше, ніж торік у цей же час. Стабільно через брак палива не працює 30% всіх потужностей ТЕС. Не знаю, чи видно це з теплої ванни, в якій перебуває Володимир Зеленський. Схоже, ні», — наголосила Інна Совсун.

У будь-який момент можуть розпочатись відключення. Для цього достатньо, щоб в аварійне відключення вийшов один з атомних енергоблоків — як це сталося на Запорізький АЕС лише за дві години після ремонту.

Або щоб Білорусь за вказівкою Кремля перекрила експорт електроенергії в Україну. Або зірвалися поставки вугілля, як уже сталося з РФ та Казахстаном. Будь-якої з цих умов буде достатньо. Газу в українських сховищах сьогодні — на 40% менше ніж торік та на 22% ніж два роки тому. А ціна на нього на ринках вп'ятеро вища.

«Ми не підвищуємо тарифів для населення», — заявляє Зеленський. Але мовчить про меморандум із МВФ, за яким Україна зобов'язується не стримувати штучно тарифи для населення. На жаль, «енергетична криза» — це про Україну за президента Зеленського. І для вирішення цієї кризи — треба принаймні почати говорити правду. Але вона матиме поганий вигляд на футболках», — підкреслила народна депутатка.

Підписуйся на нашi

ще новини