Введення карантинних зон в Україні: черговий провал міністра Степанова

Введення карантинних зон в Україні: черговий провал міністра Степанова

Введення нових карантинних обмежень від керівництва Міністерства охорони здоров’я України здійняло чергову хвилю обурення серед громадян та дестабілізувало ситуацію в регіонах.

Жодних роз'яснень щодо критеріїв зонування на місцях Міністерство охорони здоров’я не надало. А самі критерії — складні і не до кінця зрозумілі ані областям, ані людям. Саме про це свідчать заяви місцевої влади, зокрема у Тернополі та Луцьку. Там керівництво виступило категорично проти подібних заходів та відмовилося виконувати вказівки уряду.

Вся ситуація свідчить про повну неспроможність очільника МОЗ реалізовувати прийняті рішення.

Також деякі критерії, які виставило МОЗ для зонування, є вкрай нелогічними. Так, незрозумілим залишається один з показників щодо завантаженості ліжок у лікарнях.

Всього цього можна було уникнути!

Адже ще в травні парламент ухвалив закон авторства народної депутатки фракції «Голосу» Ольги Стефанишиної та інших депутатів парламенту щодо протидії поширенню COVID-19.

Згідно із документом, МОЗ ще з 19 травня мало розпочати підготовку до другої і третьої хвиль епідемії. Саме МОЗ мало забезпечити координацію щодо підготовки лікарень в регіонах. У тісній співпраці з керівництвом в областях МОЗ мало розробити черговість заповнення лікарень хворими на коронавірусну інфекцію і облаштувати їх усім необхідним, провести навчання серед персоналу. Але цей процес був вочевидь провалений.

МОЗ згаяло час, а розплачуватися нині доводиться регіонам. Замість того, щоб створити умови та підготувати лікарні, міністерство цим критерієм паралізує роботу окремих областей.

Наразі необхідно терміново розпочати підготовку в лікарнях до другої та третьої хвиль. А карантинні обмеження комунікувати в першу чергу з місцевою владою та людьми. МОЗ має діяти злагоджено з місцевою владою і чітко пояснювати ті чи інші обмеження внаслідок поширення COVID-19.

Адже, за рекомендаціями ВООЗ, саме комунікація є одним із найважливіших компонентів реагування на епідемію. Крім того, МОЗ має в кілька разів підвищити рівень тестування та забезпечити відстежування контактних осіб. Саме тестування, відстежування та комунікація є запорукою стримування вірусу.

Підписуйся на нашi

ще новини