Заборона працювати на ворога має стати системною: час криміналізувати сепаратні переговори, — Андрій Осадчук

Заборона працювати на ворога має стати системною: час криміналізувати сепаратні переговори, — Андрій Осадчук

Коротко: «Голос» вітає санкції РНБО проти п'ятої колони РФ в Україні. Але заборона працювати на державу-агресора повинна бути системною, тому наступним кроком має стати криміналізація сепаратних переговорів з ворогом. Відповідний законопроєкт «Голосу» чекає на прийняття в парламенті вже більше року.

Детально:Проєкт закону 2612 визнає державною зрадою вступ у переговори щодо внутрішньої та зовнішньої політики України з посадовими особами іноземної держави-агресора без належного уповноваження органів державної влади України. Покарання за сепаратні переговори — позбавлення волі на 13—15 років з можливою конфіскацією майна.

Законопроєкт також зобов’язує Службу безпеки України запобігати і протидіяти таким переговорам з посадовими особами держави-агресора.

Для медіа, які поширюють інформацію, що виправдовує злочин агресії проти України чи окупації територій України, передбачено накладення санкцій у розмірі 25% від ліцензійного збору.

Пряма мова

Андрій Осадчук, автор законопроєкту, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Сепаратні переговори — це державна зрада і ув’язнення на 15 років. Саме так це має бути зафіксовано в Кримінальному кодексі України та законі «Про Службу безпеки України».

Наш законопроєкт також фіксує системні санкції щодо ЗМІ, які виправдовувують агресію проти України. Тому ми вітаємо рішення РНБО і наполягаємо, що наступним кроком має бути впровадження кримінальної відповідальності за сепаратні переговори.

Законопроєкт готовий, ми подали його ще у перші місяці роботи в парламенті. Час розглянути його і проголосувати.

Підписуйся на нашi

ще новини