Забудовника мають покарати за знесений будинок Уткіна, — Григорій Маленко

Забудовника мають покарати за знесений будинок Уткіна, — Григорій Маленко

Депутати фракції «Голосу» у Київській міській раді ініціювали прийняття постанови про позов до Господарського суду Києва щодо незаконного знесення будинку Уткіна. Забудовник повинен понести відповідальність за свій протиправний вчинок.

Фракція «Голосу» у Київраді розраховує на підтримку депутатів з інших фракцій під час голосування за проект постанови.

Пряма мова

Григорій Маленко, голова фракції «Голосу» у Київській міській раді:

Київ втратив черговий історичний будинок: маєток купця Івана Уткіна, збудований орієнтовно між 1890 та 1905 роками за адресою вулиця Симона Петлюри, 29. Краєзнавці стверджують, що будівля перебувала у гарному стані, без ознак аварійності. Будинок став жертвою свого привабливого розташування – прямо у центрі міста, біля старого Ботанічного саду, у кількох хвилинах від Хрещатику, що так цінується будівельними компаніями. Тепер на його місці хочуть втиснути чергову 26-поверхівку. Перед бажанням звести новий висотний ЖК, забудовник не думає ні про інфраструктуру, ні про комунікації, ні, тим більше, про естетику міського простору.

Схема, через яку зник будинок Уткіна, – стандартна і випробувана вже на десятках об’єктів у столиці. Спочатку земельна ділянка, на якій знаходиться історична будівля, на місці якої забудовники хочуть побудувати свій ЖК, береться у довгострокову оренду. Нібито для експлуатації історичної будівлі. Насправді ж, метою чорних ділків від будівництва є доведення історичного будинку до повністю аварійного стану. Такого, щоб потім можна було його знести і побудувати черговий хмарочос.

У випадку з будинком Уткіна все було ще більш нахабно. Адже будинок зруйнували без будь-яких дозволів, навіть не дочекавшись, поки він дійде до аварійного стану. ТОВ «ПРИВАТ» брало в оренду землю начебто для того, щоб вести діяльність з експлуатації цієї будівлі і підтриманні її у гарному стані. Звичайно, ніхто права чорним забудовникам зносити цей будинок, тим більше – будувати на його місці житло – не давав. Тобто, відбувся кримінальний злочин за багатьма статтями Кримінального кодексу.

Я разом з іншими депутатами ініціював постанову про позов до суду щодо незаконного знесення будинку Уткіна. Винні мають бути покарані.

Підписуйся на нашi

ще новини