Законопроект «Слуги народу» про столицю закладає законодавчу бомбу під місцеве самоврядування і унітарність держави, — Андрій Осадчук

Законопроект «Слуги народу» про столицю закладає законодавчу бомбу під місцеве самоврядування і унітарність держави, — Андрій Осадчук

Проект закону про столицю №2143-3, поданий депутатами фракції «Слуги народу» і — попри численні застереження від науково-експертної спільноти — прийнятий Верховною Радою в першому читанні, закладає законодавчу бомбу під місцеве самоврядування і унітарність держави. Про це заявив з трибуни парламенту член фракції «Голосу» Андрій Осадчук.

Він пояснив, що цей законопроект тотально суперечить Конституції й законодавству про місцеве самоврядування і місцеві адміністрації, яке забезпечує унітарність і єдність нашої держави.

«Вчора ми дискутували про формулу Путіна-Штайнмаєра, вчора і сьогодні тут звучать багато застережень щодо цієї формули, але це якраз дискусія про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей в унітарній державі Україна. А ви пропонуєте для столиці України запровадити геть інші правила, яких немає в жодному іншому місті України», — наголосив Осадчук.

Такого ж висновку, нагадав депутат, дійшло і профільне управління парламенту: «При прийнятті закону про статус столиці слід врахувати, що Україна є унітарною державою, і, відповідно, на її території діє єдина система законодавства з однаковими правилами і нормами, що поширюються на всю територію країни. З огляду на це, немає жодних підстав приймати закони, які передбачають особливе, відмінне від існуючого в Україні правове регулювання певних відносин. Це пише вам Головне науково-експертне управління Верховної Ради України».

Андрій Осадчук закликав колег не підтримувати законопроект, що створює додаткові загрози для України.

«Цим законом ми закладаємо законодавчу бомбу під місцеве самоврядування і під унітарність нашої держави. Саме тому — при всій повазі до великої купи цікавих і творчих ідей — не можна його підтримувати за будь-яких умов», — заявив депутат від «Голосу».

Партія «Голос» пропонувала власний законопроект, який усунув би проблеми врядування, створені ще в 2010 році командою Віктора Януковича, і повернув би киянам право на самоврядування. Рада відмовилась розглядати цей законопроект.

Підписуйся на нашi

ще новини