Законопроєкт «Голосу» про Службу військового капеланства схвалив комітет Ради

Законопроєкт «Голосу» про Службу військового капеланства схвалив комітет Ради

Коротко: Законопроєкт «Голосу», який узаконює діяльність військових капеланів та надає їм соціальні гарантії, рекомендовано до прийняття за основу в першому читанні. Таке рішення на засіданні 3 березня ухвалив комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Детально: До розробки законопроєкту 4626, який ініціював депутат «Голосу» Роман Костенко, долучилися представники Збройних Сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, церков та релігійних організацій.

Законопроєкт впроваджує Службу військового капеланства, визначає її структуру, підпорядкування та загальну чисельність. Закріплює статус військових капеланів як військовослужбовців, що надає їм відповідні соціальні гарантії, та встановлює вимоги до осіб, які можуть бути військовими капеланами.

Він чітко розмежовує діяльність церкви і держави та визначає принципи, за якими працює Служба військового капеланства. Визначає функціональні обов’язки військового капелана як військовослужбовця.

Прийняття законопроєкту дозволить також покращити можливості військовослужбовців реалізувати своє право на свободу совісті, світогляду та віросповідання з урахуванням поліконфесійності нашої країни.

Пряма мова

Роман Костенко, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Дискусія була палкою, але всі погодились, що концепція є правильною, а закон, який врегульовує діяльність військових капеланів, потрібен, як і соціальний захист для них.

Бо на сьомому році війни військові капелани все ще перебувають на фронті як цивільні або волонтери. Досі не визначено, як вирішувати побутові й правові питання і що має робити держава, якщо капелан отримує поранення чи гине. Так само не мають захисту і їхні родини.

Зволікати з узаконенням діяльності військових капеланів ми просто не маємо права. Дякую колегам за плідну роботу і сподіваюсь, що наш законопроєкт знайде підтримку в сесійній залі.

Підписуйся на нашi

ще новини