Жоден локдаун не принесе бажаного результату, доки не розпочнеться масштабна вакцинація, — Олександр Лінчевський

Жоден локдаун не принесе бажаного результату, доки не розпочнеться масштабна вакцинація, — Олександр Лінчевський

Зараз основне завдання для влади – щоб зупинити поширення коронавірусу – забезпечити українців вакциною та провести масштабну вакцинацію. Уряд зобов’язаний закупити необхідну кількість вакцини та провакцинувати українців для колективного імунітету.

Більшість розвинених країн вже провакцинувати своє населення, починають відмовлятися від обмежень і повертаються до нормального життя. Це стало можливим завдяки своєчасній та проведеній у достатньому обсязі вакцинації. Натомість українська влада говорить про чергові локдауни, обмеження, нові хвилі коронавірусу.

Пряма мова

Олександр Лінчевський, кандидат медичних наук, депутат фракції «Голосу» у Київській міській раді:

— Проблему з поширенням коронавірусу потрібно вирішувати не локдаунами, а вакцинацією. Будь-які обмежувальні заходи приречені давати ефект. Це аксіома. Локдаун чи карантин – адаптивний, інтелектуальний, тотальний – рано чи пізно працюватиме. От тільки питання наскільки ефективно.

Ми можемо зараз дивитися статистику і радіти тому, що якась крива змінила свій напрямок і частина показників зменшилась чи збільшилась. Радіти, уявляючи себе генералами, які схилилися над картою зі схемою переможного бою. Але за цими стовпчиками, за цими кривими з даними стоять абсолютно живі, реальні люди, яким потрібна допомога вже сьогодні. Навіть у столиці сьогодні не вистачає кисню у лікарнях, які призначені для того, щоб цей кисень їм надавати. І це факт.

Покласти хворого на коронавірус у лікарню і дати йому кисень є проблемою. Зараз пацієнти, хворі на ковід, лікуються у всіх лікарнях, навіть у пологових будинках. Усі лікарняні площі, уся киснева апаратура, яка є, увесь персонал задіяні у лікуванні коронавірусу.

Статистику потрібно сприймати беземоційно і спокійно. Існуюча система тестування, відстеження контактів є недосконалою і не відображає повною мірою масштаби епідемії. Тому радіти і довіряти цим даним, які показують невелике покращення, передчасно. І якщо якийсь показник зменшився і ми бачимо зниження рівня захворюванності – це не вирішує проблему конкретного пацієнта, якому сьогодні потрібна киснева апаратура і навчений персонал.

Підписуйся на нашi

ще новини