Медведчук може далі вести перемовини з Путіним: комітет Ради провалив заборону сепаратних переговорів, — Андрій Осадчук

Медведчук може далі вести перемовини з Путіним: комітет Ради провалив заборону сепаратних переговорів, — Андрій Осадчук

Сьогодні комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності провалив проєкт закону про заборону сепаратних переговорів з представниками держави-агресора. Так однією рукою влада блокує телеканали Медведчука, іншою — зберігає для нього можливість вести сепаратні переговори з Путіним.

Законопроєкт 2612, співавтором якого є депутат фракції «Голосу» Андрій Осадчук, був поданий ще у грудні 2019 року. Але влада блокувала покарання за сепаратні переговори і дозволяла проросійським політикам та їхнім медіаресурсам в Україні нарощували свій вплив.

Навіть сьогодні, коли Рада нацбезпеки і оборони України нарешті визнала загрозу і ввела санкції проти п’ятої колони Кремля, влада закриває очі на сепаратні переговори.

«Голос» наполягає, що в умовах війни будь-які, навіть неформальні перемовини з агресором можуть відбуватись виключно з відома спецслужб і з відповідним мандатом від державної влади України. Сепаратні переговори мають бути визнані державною зрадою.

Пряма мова

Андрій Осадчук, заступник голови партії «Голос», перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— З того часу, як ми подали законопроєкт, було чимало фактів сепаратних переговорів, що висвітлювалися і в роботі Верховної Ради, і в ефірах телеканалів. Я неодноразово наполягав і пояснював, що ця ситуація неприпустима і що треба вводити кримінальну відповідальність за сепаратні переговори з агресором.

Однак влада досі не підтримує законопроєкт, яким сепаратні переговори пропонується визнати державною зрадою і ввести за них кримінальну відповідальність з позбавленням волі на 13—15 років і можливою конфіскацією майна.

Якби такий закон ухвалили ще понад рік тому, це би значно послабило ресурси й можливості Медведчука та його прихильників і спростило доведення проти них справ у судах.

Поміж іншого законопроект не допускає використання медіа для поширення інформації, що виправдовує злочин агресії проти України та/або окупації території України, і передбачає за ці дії накладення штрафу у розмірі 25% від розміру ліцензійного збору. Тобто шуму довкола блокування пропагандистських телеканалів і спекуляцій про нібито ущемлення свободи слова теж можна було б уникнути.

Підписуйся на нашi

ще новини