Що «Голос» пропонує освітянам? Відповідаємо на найгостріші запитання вчителів

Що «Голос» пропонує освітянам? Відповідаємо на найгостріші запитання вчителів

Народні депутати від «Голосу» розпочали дискусію про реформування середньої освіти. Ми зібрали відповіді на найчастіші питання, щоб детально пояснити, яких змін ми прагнемо.

Чи пропонує «Голос» позбавити вчителів надбавок за додаткову роботу та можливості заробляти більше?

«Голос» хоче збільшити зарплати освітян. Якщо втілити наші пропозиції, вчителі отримуватимуть суттєво більше, ніж зараз. При цьому зарплата буде гарантована - адже збільшується саме оклад. Надбавки не є гарантією вищої зарплати, адже їх призначення не є обов’язковим. Гарантією подальшого збільшення зарплати для вчителя стане підвищення кваліфікації.

Навіщо нові розрахунки вчительських зарплат, якщо вони й без того мають збільшитись відповідно до норми ст 61 закону «Про освіту»?

Збільшення зарплат освітян залежить не тільки від норм закону, але й від можливостей бюджету та від того, наскільки питання освіти є пріоритетними для уряду. Попри існування норм законів, які визначають мінімальний розмір зарплат педагогів, вони не виконуються.

«Голос» переконаний, що зарплати мають бути вищими. Саме тому ми першими підняли питання про те, що проект бюджету на 2020 рік не передбачає збільшення зарплат вчителям на належному рівні. Проте варто розрізняти питання про розмір зарплати та принцип її формування. Ми пропонуємо більш прозорий підхід до визначення розміру зарплати - як у європейських країнах. Міжнародний досвід показує, що у кращих системах шкільної освіти вчителі мають високий базовий оклад, але не отримують безлічі надбавок за роботу, що пов’язана з виконанням навчального плану. Саме до такої моделі ми пропонуємо перейти. При цьому ми зі свого боку робимо і робитимемо усе можливе, щоб зарплати були максимально високими. Саме для цього «Голос» пропонує дуже конкретний і реалістичний план підвищення зарплат вчителів, за який ми готові боротися у парламенті.

Чи буде зарплата залежати від профілю вчителя - чи різнитимуться зарплати викладачів фізкультури та літератури, які мають одну й ту саму категорію?

Робота вчителя фізкультури дійсно суттєво відрізняється від роботи інших вчителів. Саме тому у більшості розвинених країн вчитель фізкультури має дещо відмінний статус та посаду - не вчителя, а тренера. Подібні зміни час робити і в Україні. Це дозволить розмежувати різні види роботи та встановлювати інші вимоги до вчителів початкової школи, вчителів-предметників та тренерів.

Навіщо вилучати доплати за наукові ступені та вчені звання, вислугу років та сертифікацію?

Науковий ступінь малою мірою корелює з якістю викладання у школі. Значно кращою оцінкою якості викладання є незалежна атестація, яка покликана оцінювати саме рівень знань та навичок у навчальній роботі. Суспільство зацікавлене інвестувати саме у якісне викладання, і тому вищу зарплату мають отримувати ті вчителі, що мають вищу кваліфікацію саме у педагогічній роботі, а не науковій. Замість надбавки за сертифікацію ми пропонуємо суттєве збільшення зарплати для різних кваліфікаційних категорій вчителів.

За сьогоднішньої системи оплати праці суттєво більше отримують ті, хто довший час працює у школі. Безперечно, ми за те, щоб вчителі залишались у професії. Проте головним мірилом рівня зарплати має бути рівень кваліфікації вчителя, а не тривалість його чи її роботи. Для більшості вчителів дійсно довший час професійної діяльності сприятиме зростанню їх рівня кваліфікації. Проте є так само багато молодих вчителів, котрі мають високу кваліфікацію, але не мають жодних перспектив отримати вищий рівень зарплати сьогодні, окрім як чекати та накопичувати стаж. Натомість, є також вчителі, котрі попри тривалий стаж роботи не демонструють професійного зростання. У такому випадку додаткові доплати просто за стаж не є виправданими.

Чи радились депутати «Голосу» з вчителями, розробляючи пропозиції до змін у системі оплати шкільної освіти? Чи володіють вони усією необхідною інформацією про те, як працює система сьогодні?

Пропозиції «Голосу» були розроблені після консультацій з вчителями, директорами та управлінцями освіти. Ми уважно вивчили усі нормативні акти та методичні рекомендації, які регулюють повсякденну роботу вчителів. Ми також приділили увагу вивченню міжнародного досвіду формування заробітних плат вчителів. Розробляючи пропозиції, ми у першу чергу прагнули спростити життя вчителям, звільнити їх від додаткової паперової роботи та дати можливість і стимули до професійного зростання. Ми переконані, що повсякденна праця педагогів з початком реформи змінилася дуже мало і залишається вкрай зарегульованою та забюрократизованою, що викликає справедливе незадоволення освітян. Наші пропозиції - це не косметичний ремонт системи, а величезний крок до реалізації принципів НУШ щодо свободи вчителя.

Хто буде займатися класним керівництвом, якщо скасувати вчителям доплати за цю діяльність?

Ми вважаємо, що класне керівництво, тобто організацію взаємодії батьків, учнів та школи, організацію позаурочної діяльності дітей, їх інформування про шкільні активності тощо - мають взяти на себе шкільні консультанти. Цю посаду ми пропонуємо ввести у штатний розклад шкіл. Консультанти допомагатимуть учням адаптуватися при переході на наступний рівень середньої освіти, обирати варіативну складову навчального плану та освітню траєкторію (профорієнтацію).

Вчителі, які відчувають в собі сили та бажання, зможуть суміщати роботу вчителя і консультанта. Але це насправді дві різні посади, кожна з яких має оплачуватися окремо.

Чи відповідає стартова заробітна плата, яку пропонує «Голосу», закону «Про освіту»?

Відповідають. Поправки «Голосу» не передбачають жодних змін у порівнянні із законом «Про освіту» стосовно мінімальної заробітної плати вчителів. Ми пропонуємо уточнити питання збільшення окладів зі зміною кваліфікаційної категорії. Ми неодноразово повторювали, що зниження встановлених законом вимог щодо заробітної плати вчителям неприпустиме.

Звідки взяти гроші на зміни, які пропонують депутати «Голосу»?

Заради того, щоб були ресурси на таке підвищення, необхідне зростання економіки. Заради цього народні депутати працюють над зміною законодавства, котре уможливить економічне зростання. Але наш план підвищення заробітних плат є реалістичнішим за той, що пропонується у 822 постанові Кабміну, і дозволяє не лише збільшити зарплати, але й мотивувати молодих вчителів та розширити педагогічну автономію вчителя.

Навіщо запроваджувати 40-годинний робочий тиждень для вчителів, хоча вони й так перевантажені?

Вчителі і зараз фактично працюють повний робочий тиждень (якщо не більше) - підготовка до уроків, перевірка учнівських робіт, проведення заходів тощо займає точно не менше 40 годин. Тож ми пропонуємо офіційно визнати цю роботу, аби ніхто не міг сказати, що вчителі працюють менше за інших. Йдеться не про «додаткову роботу», а про справедливе визнання зусиль, котрих докладають вчителі до своєї роботи. Це також є важливим аргументом за необхідність підняття зарплат вчителям. Тобто пропозиція щодо 40-годинного тижня – це тільки про те, щоб чесно визнати той величезний обсяг роботи, яку виконують вчителі. Але через велику кількість заперечень ми не будемо наполягати на цій правці і готові зняти її під час роботи в комітеті.

Щодо оплати «додаткової» роботи - будь-які види контролю рівня знань учнів (як от перевірка зошитів) чи забезпечення навчального процесу (наприклад, робота з обладнанням) не є «додатковими», а є обов’язковою складовою роботи вчителів. І тому оплата за них має включатись у базовий оклад вчителів. Саме таким є підхід європейських країн. За такого підходу вчителі зможуть самостійно обирати, які саме види контролю застосовувати. Головне - гарантувати належну оплату вчительської роботи, метою якої є опанування учнями навчальної програми. Наскільки потрібною для цього є перевірка зошитів - це питання має вирішувати педагогічна рада школи, а не Міносвіти.

Хто підтримуватиме порядок у шкільних приміщеннях та доглядатиме за їх облаштунком, якщо позбавити вчителів доплати за це?

Вчитель залишиться відповідальним/відповідальною за свій клас, але на нього/неї не має покладатись бюрократичне навантаження, пов’язане з інтентаризацією. Цим має займатись завгосп чи інший адміністратор. Вчитель має зосередитись на навчанні дітей, а не на заповненні паперів. І якщо для навчального процесу потрібне використання певного обладнання, то оплата роботи з ним має бути включена в загальний оклад, а не оплачуватись окремо як надбавка, адже це є виконання обов’язкової навчальної програми.

Хто з вчителів має проходити сертифікацію, як забезпечити її незалежність та за якими критеріями вона відбуватиметься?

Наші пропозиції передбачають, що сертифікацію мають проходити тільки молоді вчителі після інтернатури, аби підтвердити свою готовність до роботи у школі. За її проведення відповідатимуть Державна служба якості освіти та Український центр оцінювання якості освіти. Це гарантуватиме суспільству, що в клас до дітей потрапляють ті вчителі, котрі дійсно готові до роботи в школі. У більшості європейських країн допуск до вчительської професії регулюються подібним чином.

Навіщо запроваджувати категорії вчителів, якщо вони й так вже існують?

Ми не пропонуємо змінювати ці категорії, ми пропонуємо суттєво збільшити «фінансовий крок» між окладами, передбаченими для кожної з них. Зараз між окладом спеціаліста і вчителя вищої категорії різниця у 20%. Ми пропонуємо зробити її 130%.

Що буде із тими вчителями, хто вже має відповідні категорії?

У наших пропозиціях не йдеться про підтвердження вже наявних категорій. Вчителі отримуватимуть зарплату відповідно до тих категорій, які вже мають.

Хто і як визначатиме «міру творчості вчителя» та що вкладається в це поняття?

Ми пропонуємо, аби робота вчителів менше регулювалася методичними рекомендаціями МОН, а більше - його чи її досвідом та знанням конкретних дітей. Саме тому ми пропонуємо сконцентрувати оплату усієї вчительської роботи в окладі, а визначення посадових обов’язків - посадовою інструкцією. Кваліфікаційні вимоги до вчителя визначатимуться професійним стандартом, а кваліфікація оцінюватиметься за допомогою атестації. Натомість дріб’язкове регулювання кожного кроку вчителів має залишитись у минулому.

Як забезпечити вчителів необхідним обладнанням на робочих місцях (ПК, принтери ітд) із місцевих бюджетів?

За чинним законодавством, закупівля обладнання головним чином здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Натомість, «Голос» пропонує фінансувати закупівлю навчального обладнання з державного бюджету - на додачу до підручників. Для цього необхідно розробити стандарт освітнього середовища, і держава має оплачувати його виконання.

Чи постраждають вчителі пенсійного віку через пропозиції «Голосу»?

«Голос» не вносив жодних пропозицій про зміну умов праці вчителів пенсійного віку. Строкові контракти для них були передбачені у першому читанні, за яке проголосував попередній парламент.

Якими будуть критерії вимірювання ефективності роботи вчителя?

Оцінювати ефективність роботи вчителя має директор, а його кваліфікацію - атестаційна комісія. Критерії оцінки будуть визначені відповідно до внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі, а також кваліфікаційних характеристик та розроблених на їх основі посадових інструкцій. Директор має право винагороджувати вчителів, які показують високі результати, в межах преміального фонду.

Чи заборонять освітню субвенцію на оплату праці вчителів невеликих закладів середньої освіти?

«Голос» не вносив пропозицій з цього приводу. Такі пропозиції були запропоновані представниками партії «Слуга народу».

Хто i на яких засадах створюватиме атестацiйнi комicii та чи погіршать атестації життя вчителів?

Система атестації існує і зараз. Ми пропонуємо чіткіше визначити критерії для атестації на кожну з категорій, фокусуючись на результатах роботи вчителя, а також долучити до атестації на вищу кваліфікаційну категорію фахівців Державної служби якості освіти.

Навіщо пропонувати вчительский оклад на рівні чотирьох прожиткових мінімумів, якщо це і так вимога Закону України «Про освіту»?

Ми не стверджуємо, що саме ми запропонували вимогу про встановлення посадового окладу на рівні чотирьох прожиткових мінімумів. Наші пропозиції стосуються головним чином структури заробітної плати та її зростання відповідно до підвищення кваліфікації. Ми вважаємо, що «фінансовий крок» між окладами вчителів різних кваліфікаційних категорій має бути більшим.

Чи зменшать зміни до закону права освітян?

Необхідно чітко розрізняти дискусію про загальний обсяг фінансування та принципи нарахування заробітної плати. Ми вимагаємо постійного нарощування державного фінансування освіти. Але разом з тим вважаємо, що необхідно стимулювати вищу якість освіти - через фінансове заохочення до професійного зростання та через розширення простору професійної свободи вчителів. Саме на це спрямовані наші пропозиції щодо реформування освіти в Україні.

Як заохотити молодих вчителів йти працювати до школи?

Пропозиції ««Голосу»» орієнтовані саме на те, щоб зробити роботу у школі привабливою для молоді. Уже після першого року роботи у школі, успішного завершення інтернатури та проходження сертифікації зарплатня молодого вчителя збільшиться на 25%. Якщо за 5 років він чи вона достатньо професійно зросте, аби атестуватися на І кваліфікаційну категорію - зарплатня збільшиться ще на 30%. Це набагато швидше і більше за обсягом зростання, ніж те, що пропонується вчителю зараз.

Підписуйся на нашi

ще новини