Як готельно-ресторанному бізнесу вижити на карантині — підсумки зустрічі з депутатами «Голосу»

Як готельно-ресторанному бізнесу вижити на карантині — підсумки зустрічі з депутатами «Голосу»

Депутати «Голосу» продовжують напрацьовувати антикризові заходи для малого та середнього бізнесу. 24 березня вони провели робочу онлайн- зустріч з представниками готельно-ресторанного сектору. З підприємцями народні обранці обговорили виклики та проблеми галузі на періоду карантину, та які зміни на законодавчому рівні треба впровадити, щоб допомогти зберегти бізнес і робочі місця.

Серед 150 рестораторів і франчайзерів України також провели опитування, як допомогти галузі вижити. Ось як, на думку, підприємців держава може їх підтримати: скасувати на період карантину ПДФО та ЄСВ (93,4%), запровадити фінансову допомогу працівникам від держави не період, коли вони перебувають у відпустці за власний рахунок (92,6%), вплинути на орендодавців щодо обов’язкового скасування, зменшення та розтермінування оплати на період карантину (94,3%), продовжити пільгові умови на 1 місяць після закінчення карантину (93,4%).

З якими викликами зустрілися підприємці з готельно-ресторанного сектору, внаслідок введення карантину, і які заходи допоможуть їм вижити та зберегти робочі місця? Учасники зустрічі склали перелік нагальних потреб галузі:

1) На період карантину забрати оподаткування заробітних плат та інших виплат працівникам підприємств у готельній та ресторанній сфері, а саме ПДФО та ЄСВ, а також продовжити цю пільгу на 1 місяць після закінчення карантину.

2) Надати бізнесу цільовий кредит під 0% для виплати зарплати і податків терміном на 6-12 місяців. Після закінчення пільгового періоду, кредитування продовжується за комерційними відсотками.

3) Надати бізнесу цільовий кредит під пільговий відсоток для поновнення обігових коштів.

4) Вплинути на трьох агрегаторів доставки з приводу зниження її вартості до середньої по Європі.

5) Надати роз’яснення про особливості взаємодії з працівниками на час карантину та законні підстави відправлення людей у відпустку за власний рахунок.

6) Ввести мораторій на перевірки.

7) Надати дозвіл на доставку алкоголю, що виробляється локально, на весь період карантину.

8) Розглянути можливість надання дозволу на встановлення барних стійок біля входу в ресторан, де люди можуть брати їжу з собою.

9) Продумати механізм для організації «здорових зон» та зняття карантину у цих місцях.

10) Перехід на 10% ПДВ або продовження термінів його сплати до закінчення карантину.

11) Державній податковій служби йти на зустріч бізнесу та сприяти укладанню договорів для розтермінування податкових заборгованостей на довгий термін, з метою пом'якшення навантаження на бізнес під час та після виходу з карантину для повного відновлення.

12) Збільшити термін відпустки за власним бажанням на весь термін карантину.

13) Запровадження податкових канікули для бізнесу, який бажає вийти з тіні та працювати офіційно.

14) Встановити, що на період з 17.03.2020 до завершення карантину орендні канікули:

→ не нараховується та не сплачується орендна плата за користування нежитловими приміщеннями, які належать до власності територіальної громади;

→ не нараховується та не сплачується орендна плата за користування окремими конструктивними елементами благоустрою;

→ не сплачується вартість послуг з управління будинком, які надаються комунальними підприємствами з обслуговування житлового фонду.

15) Розглянути можливість надавати державну підтримку цільово для певних сфер бізнесу за КВЕДами. Зокрема тих, що припинили свою діяльність на вимогу держави (готелі, ресторани, туризм, тощо).

16) Розробка законопроекту для туристичної галузі: пріоритет резидентів на власному ринку.

17) Спрощення документації для відкриття літніх майданчиків після закінчення карантину та надзвичайної ситуації в країні.

18) Створення інформаційної кампанії для підтримки малого і середнього бізнесу, зокрема закликати людей підтримати локальний бізнес, купуючи їжу на пряму в ресторанах без посередників.

Додамо, що партія «Голос» уже провела схожу зустріч з представниками Меблевої асоціації України, у найближчих планах – діалог з аграрним та ІТ-сектором.

Пряма мова Святослава Вакарчука, лідера партії «Голос»:

— Нам важливо чути бізнес та зрозуміти, як ми можемо допомогти і як законодавці, і як свідомі громадяни. З одного боку, наше завдання не допустити великої епідемії та втрати життів, з іншого – не загубити економіку. Поки ситуація так чи інакше контрольована і про надзвичайний стан не йдеться – маємо діяти на випередження, щоб допомогти середньому класу вижити. Ми розуміємо, що це основа держави, і від їхнього успіху та виживання залежить успіх України, як політично, так і економічно. Ми разом переживемо ці нелегкі часи, і далі разом будемо розвиватися.

Пряма мова Кіри Рудик, голови партії «Голос»:

— Чим швидше ми отримаємо розуміння як конкретно допомогти кожній галузі, тим швидше ми можемо це втілити у законопроекти і доповнити економічну стратегію. Розуміємо, зараз маленькими кроками і просуванням «швидких» змін ми лише гасимо пожежі, тому паралельно працюємо над довготерміновою стратегією антикризових заходів.

Готельно-ресторанному бізнесу, який потерпає дуже сильно від карантину, потрібна державна підтримка, щоб вижити, забезпечити усіх працівників мінімальними засобами проживання. Зараз дуже складний час, але це також і можливість провести реформи, на які попередній владі не вистачало сміливості. Ми справді дуже хочемо, щоб у нашої країни вийшло.

Підписуйся на нашi

ще новини