«Голос» ініціює заходи з підтримки громадян та бізнесу на випадок локдауну

«Голос» ініціює заходи з підтримки громадян та бізнесу на випадок локдауну

Депутати «Голосу» підготували постанову, яка зобов’яже уряд вжити конкретні заходи з підтримки громадян та бізнесу перед тим, як впроваджувати жорсткі карантинні обмеження. Верховна Рада має зараз подбати про те, щоб Україна мала змогу підготуватися до ймовірного локдауну заздалегідь, а не як навесні.

Постанова містить три ключові умови, які повинен виконати уряд, якщо вирішить знову впровадити локдаун:

1) Жорсткі карантинні обмеження не можна вводити, якщо уряд за тиждень не попередить громадян.

2) До впровадження карантину уряд повинен надати інформацію про те, як і за якими програмами він буде підтримувати і бізнес, і людей, яких, фактично, знову штовхають на голодне існування.

3) До впровадження карантину уряд має подати в парламент всі законодавчі зміни, необхідні бізнесу для того, щоб пережити ці важкі часи. Йдеться про податкові пільги, знижки на збори, відстрочення платежів, — усе це повинно бути анонсовано заздалегідь.

Пряма мова Ярослава Железняка, заступника голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, першого заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики:

— Парламент вже зараз повинен створити запобіжник, щоб уряд не робив сюрпризів. Ми підготували дуже просту постанову на 2 сторінки, яку потрібно ухвалити до, а не після оголошення локдауну.

Вона потрібна для того, щоб уряд був зобов’язаний повідомити про намір посилити карантин не за день, а за тиждень до його початку. Щоб не після, а до початку локдауну уряд вийшов з інформацією про те, який пакет заходів підтримки буде наданий бізнесу і громадянам. Щоб не після, а до початку локдауну відповідні проєкти законів від уряду отримав парламент.

Я менше за всіх хочу, щоб економіку закрили на карантин. Але я хочу, щоб ми були відповідальні й передбачили, щоб уряд не робив сюрпризів ані нам, ні економіці. Бо, якщо вони це зроблять, як в Європі, то нас чекає колапс, масові протести та ігнорування заходів безпеки.

Так вже сталося у Франції, Іспанії, Бельгії, Німеччині, Італії, які за минулий тиждень ввели жорсткі обмеження. В Парижі автомобільний корок розтягнувся на 700 кілометрів, тому що люди хотіли терміново виїхати за місто до локдауну. В Бельгії закликають не носити маски. В Барселоні протестують. Через те, що уряд не попередив своїх громадян про те, що будуть закривати бізнес, а люди вже закупили продукти, найняли працівників на роботу, спланували найближче майбутнє.

Україна має шанс уникнути цього і заздалегідь убезпечити своїх громадян і бізнес від сюрпризів з боку уряду. Закликаю колег підтримати цю постанову.

Підписуйся на нашi

ще новини