Нам потрібна повноцінна система військової юстиції, — Андрій Осадчук

Нам потрібна повноцінна система військової юстиції, — Андрій Осадчук

Під час повномасштабної війни потреба у військовій юстиції є критичною. Державі, де до війська залучено більше мільйона людей, потрібна повноцінна система, а не напів кроки, яким є законопроєкт про так звану військову поліцію. На цьому наполягає народний депутат «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

«З перебігом великої війни стало зрозуміло, що військові потребують спеціального підходу в питаннях правопорядку і справедливості. І країна, де більше мільйона людей в армії, потребує повноцінної системи військової юстиції.

На жаль, за 10 років війни з росією, в Україні були лише розмови про створення повноцінної системи військової юстиції. І хоча такі завдання ставились ще від 2019 року, зроблено нічого не було. По суті ж, замість створення системи військової юстиції була розформована військова прокуратура в січні 2020 року і ми увійшли у повномасштабну війну, маючи повністю цивільну систему юстиції, яка мала б одночасно опікуватись військовими», — пояснює народний депутат.

За словами Андрія Осадчука, запропонований законопроєкт про військову поліцію дуже фрагментарно і поверхово вирішує потреби у системі військової юстиції.

«Поки єдиним напрацюванням в галузі розбудови військової юстиції є лише законопроєкт про створення так званої військової поліції, який по суті є розширенням повноважень чинної військової служби правопорядку, яка давно існує в межах ЗСУ.

Нам потрібна система військової юстиції, яка би складалась з військових слідчих, військової прокуратури і військових судів. Замість цього поки є тільки пропозиція, яка фрагментарно намагається вирішити критичну проблему сьогодення», — підкреслює політик.

Підписуйся на нашi

ще новини