Наступний рік може бути складнішим за 2024 у питанні отримання допомоги США, — Андрій Осадчук

Наступний рік може бути складнішим за 2024 у питанні отримання допомоги США, — Андрій Осадчук

Останні заяви спікера Палати представників США Майка Джонсона і той факт, що в американському бюджеті на 2025 рік немає нічого про допомогу Україні на тлі виборчих баталій — несуть величезний ризик для нашої держави залишитись взагалі без підтримки з-за океану. На цьому наполягає народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук.

«Ми пожинаємо плоди не тільки виборчих перегонів, а й своєї короткозорості, бо коли ми нарешті отримали цієї весни рішення Конгресу США про виділення пакету допомоги, вже тоді слід було працювати виключно над тим, як гарантувати Україні підтримку ресурсами хоча би на весь 2025 рік.

Зараз це все залишається під великим питанням. Бо в бюджеті США на 2025 рік про допомогу Україні особливо нічого не говориться. Коли буде ухвалено бюджет, не знає ніхто. Вирує передвиборча боротьба. Ми чуємо заяви спікера Джонсона, який відверто каже, що не має ентузіазму продовжувати фінансувати Україну. Навіть, якщо зважати, що ці заяви є частиною передвиборчої риторики, виглядає так, що наступного року ми скоріш за все стикаємося з тим, що американської допомоги може не бути взагалі», — попереджає представник «Голосу».

Великим питанням залишається, чи зможе Україна разом з європейськими партнерами компенсувати брак допомоги від США.

«Чи здатні європейські колеги перекрити цей дефіцит? Думаю, що ні. Тому є величезна кількість запитань без відповідей. А нам треба думати, як країні, що ми робитимемо увесь 2025 рік або хоча би першу його половину», — підкреслює народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини