Запрошення в НАТО залежить від США, Німеччини, Франції і Великої Британії, а не від нашого бажання, — Андрій Осадчук

Запрошення в НАТО залежить від США, Німеччини, Франції і Великої Британії, а не від нашого бажання, — Андрій Осадчук

Після публічної презентації президентом України Плану Перемоги, НАТО миттєво відреагувало на перший пункт. Коментар Альянсу щодо негайного надання запрошення фактично означав «Ні», адже ключові гравці — США, Німеччина, Франція і Велика Британія досі не мають рішення щодо завершення війни в Україні і майбутнього росії. Так вважає народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук.

«Відповідь на презентацію Плану Перемоги була миттєвою — в НАТО устами посла США одразу заявили, що поки не розглядають навіть запрошення України до Альянсу. Хоча ми дуже чітко артикулювали, що розуміємо, що таке запрошення і що між запрошенням і членством можуть пройти роки. За процедурою спочатку має бути запрошення, потім одностайне рішення всіх членів НАТО про прийняття, після цього — ратифікація цього рішення всіма країнами і тільки тоді включаються всі інструменти Альянсу, але навіть просто запустити цю довготривалу процедуру Альянс не готовий», — пояснив народний депутат.

Долучення України до НАТО в руках саме цих чотирьох країн, і тут мало що вирішує генсек Альянсу чи інші учасники.

«Незважаючи на помірковані коментарі генсека НАТО Рютте (який є великим симпатиком і другом України і добре розуміється в контексті і деталях), він прекрасно розуміє, що на даний момент ключові гравці не готові ухвалювати це рішення. І тут не так важливо, що говорить Угорщина чи Словаччина, важливо саме рішення від США, Німеччини, Франції і Великої Британії. Потрібно, щоб саме ці країни для себе ухвалили рішення, як далі буде розвиватись вся ця історія. Тому наразі реалізація «Плану Перемоги» Зеленського почала пробуксовувати», — підкреслив представник «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини